Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

İlk Türk Uydusu Uzaya Fırlatılıyor!

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1İlk Türk Uydusu Uzaya Fırlatılıyor! Empty İlk Türk Uydusu Uzaya Fırlatılıyor! Çarş. Eyl. 23, 2009 5:20 pm

Science Women

Science Women
Scholars Level 2

İlk Türk Uydusu Uzaya Fırlatılıyor! Ilk-turk-uydusu-uzaya-firlatilacak


Türkiye de üretilen ilk uydu İTÜpSAT1 in fırlatılması için geri sayım başladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından Türkiye’de üretilen ilk uydu İTÜpSAT1’in fırlatılması için geri sayım başladı. Küp uydu, 23 Eylül 2009, Çarşamba günü Türkiye saatiyle 9.16’da Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından PSLV C-14 roketi ile yerden 720 km yüksekteki yörüngesine yerleştirilecek. Küp uydu sayesinde dünyanın kıtasal ölçüde fotoğrafları çekilebilecek.

Planlamasına 3 yıl önce başlanan Türkiye’nin ilk küp uydusu İTÜpSAT1, 2009 yılı başında fırlatılmaya hazır hale getirildi. Yapılan çalışmaların ardından uydu, Hindistan’ın Sriharikota kentindeki fırlatma üssüne ulaştırıldı. PSLV roketine yerleştirildi, ısıl kalkanı kapatıldı ve tüm testleri başarıyla tamamlandı. Küp uydu, fırlatmanın başlangıcından 1122.58 saniye sonra (Türkiye saati ile 9:35) İTÜpSAT1 roketten fırlatılarak yörüngesine yerleşecek. İTÜpSAT1 yörüngesinde saniyede yaklaşık 7,5 km ile yol alacak ve dünyayı yaklaşık 90 dakikada bir dönecek. Uydu ile haberleşilmesi ile proje tamamlanmış olacak.
Projenin yürütücülüğünü üstlenen İTÜ Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alim Rüstem Aslan uydu ile ilgili olarak “İTÜpSAT1’in toplam kütlesi 1 kg ve boyutları 10x10x10cm’dir. Uydu bir VGA kameraya ek olarak sıcaklık, ivmelenme ve manyetik alan ölçümü yapan duyargalara sahiptir. Yer yüzeyinden 720 km mesafeye yerleştirilecek olan İTÜpSAT1 dünyamızın kıtasal ölçekte resimlerini çekerek yine İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde proje ekibi tarafından kurulan yer istasyonuna iletecek. Uydu bilgisayarı tarafından kaydedilen sıcaklık, ivmelenme ve diğer bilgiler de yer istasyonuna düzenli olarak aktarılacak.” bilgisini verdi.
Projeye, İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü uydu titreşim testleri, Elektronik Bölümü de uydu anteni ile ilgili olarak önemli destek verdi. TÜBİTAK 1001 programı tarafından da desteklenen proje bütçesinin önemli bölümü İTÜ tarafından sağlandı. Bu destekler ile 2 adet uydunun tasarım ve üretimine ek olarak ‘Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuarı’ ile ‘Küp Uydu Haberleşme Laboratuarı’ da oluşturuldu. Uydunun fırlatma ve uzay da çalışabilmesi için gerekli tüm testler İTÜ’deki mevcut laboratuarlarda yapıldı.
PSLV roketi Türkiye uydusuna ek olarak Hindistan tarafından üretilen Oceansat-2 uydusu yanında 4 Alman ve 1 İsviçre uydusunu da yörüngeye yerleştirecek.

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz