Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Uzayda bulunan "şey" şaşırttı!

2 posters

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Uzayda bulunan "şey" şaşırttı! Empty Uzayda bulunan "şey" şaşırttı! Cuma Eyl. 11, 2009 7:38 am

Vahdet


Satranç Yöneticisi
Satranç Yöneticisi

Amerikalı bilimadamları, uzayın derinliklerinde naftalin buldular.

Georgia Üniversitesi'nden araştırmacılar, Tanımlanamayan Kızılötesi Dalgalar olarak bilinen ve kızılötesi ışınlar yayınlayan derin uzay bulutlarında naftalinin gaz biçimini keşfettiklerini açıkladılar.

Tanımlanamayan kızılötesi dalga bulutları astronomlar tarafından 30 yılı aşkın bir zamandır gözlemleniyordu, ancak bilim adamları ilk kez bu kızılötesi oluşuma hangi özel moleküllerin neden olduğunu belirlediler.

Araştırma ekibine başkanlık eden Prof. Michael Duncan, keşiflerinin, tanımlanamayan kızılötesi dalgaların yıldızlararası tozlarla bağlantılı bulunduğunu ve bu tozun bileşenlerinin gizemli bulutların kökeni konusunda ipuçları sağlayabileceğini göstermesi açısından önemli olduğunu belirterek, bu yeni bilginin yıldızların yaşam döngülerini kavramak konusunda da bilgi sağlayabileceğini kaydetti.

Alıntıdır!

2Uzayda bulunan "şey" şaşırttı! Empty Geri: Uzayda bulunan "şey" şaşırttı! Cuma Eyl. 11, 2009 11:17 am

can0war

can0war
Scholars Araştırma Ekibi
Scholars Araştırma Ekibi

Paylaşım için teşekkürler Vahdet! Çok ilginç.. Ben de bunun üzerine naftalin hakkında bir kaç şey çıkardım; Umarım işimize yarar;


Naftalin, kapalı kimyasal formülü C10H8 olan, aromatik hidrokarbondur.

Maden kömürünün damıtılmasıyla elde edilen orta ve ağır yağlardan ayrıştırılır. Beyaz pulcuklar biçiminde, billur yapılı bir katıdır. Keskin ve kendine özgü bir kokusu vardır. Yoğunluğu 1,15 olup, 80 °C'de erir, 217 °C'de kaynamaya başlar. Suda çözünmez, alkolde ise, ısıyla doğru orantılı olarak artan bir yoğunlukta çözünür. Atmosfer ortamında kolaylıkla buharlaştığından haşere(böcek türleri) ile mücadelede kullanılır. Güveleri uzaklaştırdığından yünlü kumaş ve kürkleri korumakta kullanılır. Sanayide eritici, yakıt ve boya hammaddesi olarak; eczacılık ve parfümeride ise ara madde olarak kullanılır. Ayrıca lavaboların temizlenmesinde büyük rol oynar. Naftalin katı halden gaz hale sıvı olmadan geçer. Buna süblimleşme denir.


-----

Naftalin Kızıldereceye kadar ısıtılmış bir tüpten, birçok organik bileşik buharının geçirilmesiyle elde edilen, kendine has bir kokuya sahip, beyaz kristal yapıda bir hidrokarbon. 1819'da ilk defa kömür katranından elde edildi. Bugün ise, petrolün katalizör yardımı ile parçalanmasından elde edilmektedir. Kömür katranının fraksiyonlu destilasyonundan elde edilen ve 170-230°C arasında geçen orta yağda naftalin vardır. Orta yağda naftalinden başka fenol ve piridin bazı da bulunur.

Naftalin Kızıldereceye kadar ısıtılmış bir tüpten, birçok organik bileşik buharının geçirilmesiyle elde edilen, kendine has bir kokuya sahip, beyaz kristal yapıda bir hidrokarbon.

1819'da ilk defa kömür katranından elde edildi. Bugün ise, petrolün katalizör yardımı ile parçalanmasından elde edilmektedir. Kömür katranının fraksiyonlu destilasyonundan elde edilen ve 170-230°C arasında geçen orta yağda naftalin vardır. Orta yağda naftalinden başka fenol ve piridin bazı da bulunur. Bu yağdan kristallendirilerek alınan naftalin, sodyum hidroksit ile muamele edilerek fenolden kurtarılır. Bundan sonra da, erimiş halde seyreltik sülfat asidiyle muamele edilir ve böylece diğer safsızlıklardan kurtarılır. Sonra da destilasyona ve sublimasyona tabi tutularak iyice saflaştırılır.

Özellikleri: Saf naftalinin bileşimi 1826'da tayin edildi. Moleküler formülü C10H8 olup, iki karbonuna hidrojen bağlı değildir.

Bu karbonlar arasındaki çift bağların yerleri, sabit olmayıp, titreşim halinde yer değiştirirler. Saf naftalin 80,1°C'de erir ve 218°C'de kaynar. Suda, soğuk alkolde çözünmez, fakat sıcak alkolde ve eterde çözünür. Sublime olma özelliği vardır. Pikrik, asitle sağlam bir bileşik meydana getirir. Bu bileşiğin erime noktası 151°C'dir. Bu reaksiyondan faydalanarak naftalin karekterize edilir.

Naftalin kokusu güveleri kaçırıcı özellikte olduğundan, yün eşyaların korunmasında kullanılır. Naftalinin göze etki eden zehir özelliği vardır.

Naftalinin reaksiyonları genelde benzenin reaksiyonlarına benzer. Naftalin, benzenden daha az doymuş olduğu için, kısmi katılma reaksiyonları verir. Naftalin, çoğu boyaların ve reçinelerin elde edilmesinde kullanılır. Mesela indigo boyasının elde edilmesinde bir ara maddedir. Ayrıca, trifenilmetan boyaları, antrakinon ve bunun türevleri, naftalinden elde edilir.

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz